Kolekcja DP37 to seria profesjonalnych noży kuchennych w stylu zachodnim, wykonanych z japońską doskonałością. Marka Tojiro opracowała własną technologię skuwania stali o różnej zawartości węgla (metoda DP) – w przypadku tych noży ostre jak brzytwa klingi wykuto aż z 37 warstw stali damasceńskiej, zaś twardy rdzeń dodatkowo wzmocniono kobaltem. Dzięki metodzie DP żywotność i wytrzymałość noża została ekstremalnie podwyższona. Oryginalny, falisty deseń na ostrzach nosi nazwę Kasumi Nagashi, czyli „płynąca mgła”.
Noże Tojiro posiadają ergonomiczne i bardzo wytrzymałe rękojeści z laminatu Micarta (połączenie drewna i wstrzykiwanej pod ciśnieniem żywicy). Kolekcja prezentuje się bardzo okazale i zadowoli nawet najbardziej wybrednego szefa kuchni.
Nóż uniwersalny Tojiro DP37 świetnie sprawdzi się przy obieraniu, czyszczeniu i krojeniu warzyw, ziół czy owoców. W Japonii jest używany jako wersja miniaturowa noża szefa kuchni, którego kształtem przypomina.
Noża nie można myć w zmywarce. Ostrzyć na ostrzałce kamiennej.
numer katalogowy | Tojiro F-650 |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 12 cm |
twardość ostrza | 58 +/-1 HRC |
waga | 60 g |
materiał | stal damasceńska laminat |