Kolekcja DP37 to seria profesjonalnych noży kuchennych w stylu zachodnim, wykonanych z japońską doskonałością. Marka Tojiro opracowała własną technologię skuwania stali o różnej zawartości węgla (metoda DP) – w przypadku tych noży ostre jak brzytwa klingi wykuto aż z 37 warstw stali damasceńskiej, zaś twardy rdzeń dodatkowo wzmocniono kobaltem. Dzięki metodzie DP żywotność i wytrzymałość noża została ekstremalnie podwyższona. Oryginalny, falisty deseń na ostrzach nosi nazwę Kasumi Nagashi, czyli „płynąca mgła”.
Noże Tojiro posiadają ergonomiczne i bardzo wytrzymałe rękojeści z laminatu Micarta (połączenie drewna i wstrzykiwanej pod ciśnieniem żywicy). Kolekcja prezentuje się bardzo okazale i zadowoli nawet najbardziej wybrednego szefa kuchni.
Nóż szefa kuchni (inaczej nazywany nożem kucharza) poradzi sobie z każdym kulinarnym zadaniem. Można nim kroić, siekać, szatkować i plastrować rozmaite produkty. We wprawnych rękach poradzi sobie nawet z porcjowaniem drobiu, usuwaniem kości z mięsa czy filetowaniem ryb. Nóż świetnie trzyma się w dłoni.
Noża nie można myć w zmywarce. Ostrzyć na ostrzałce kamiennej.
numer katalogowy | Tojiro F-655 |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 21 cm |
twardość ostrza | 58 +/-1 HRC |
waga | 175 g |
materiał | stal damasceńska laminat |