Kolekcja DP37 to seria profesjonalnych noży kuchennych w stylu zachodnim, wykonanych z japońską doskonałością. Marka Tojiro opracowała własną technologię skuwania stali o różnej zawartości węgla (metoda DP) – w przypadku tych noży ostre jak brzytwa klingi wykuto aż z 37 warstw stali damasceńskiej, zaś twardy rdzeń dodatkowo wzmocniono kobaltem. Dzięki metodzie DP żywotność i wytrzymałość noża została ekstremalnie podwyższona. Oryginalny, falisty deseń na ostrzach nosi nazwę Kasumi Nagashi, czyli „płynąca mgła”.
Noże Tojiro posiadają ergonomiczne i bardzo wytrzymałe rękojeści z laminatu Micarta (połączenie drewna i wstrzykiwanej pod ciśnieniem żywicy). Kolekcja prezentuje się bardzo okazale i zadowoli nawet najbardziej wybrednego szefa kuchni.
Santoku to wszechstronny japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia mięsa, warzyw i ryb. Ma szerokie ostrze, którym można wygodnie zgarnąć pokrojone produkty do miski czy na patelnię. Jest duży i dzięki temu świetnie sprawdzi się przy krojeniu dużych produktów np. arbuza, dyni czy kapusty. Santoku to jeden z najwygodniejszych noży kuchennych, którym można kroić długo, bez zmęczenia dłoni.
Noża nie można myć w zmywarce. Ostrzyć na ostrzałce kamiennej.
numer katalogowy | Tojiro F-659 |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 17 cm |
twardość ostrza | 58 +/-1 HRC |
waga | 165 g |
materiał | stal damasceńska laminat |