Nóż Usuba to krewny noża Nakiri o jednostronnym szlifie ostrza. Doskonale sprawdza się do szatkowania ziół i warzyw ruchami pionowymi dzięki wysokiej głowni zapewniającej odseparowanie dłoni od deski do krojenia. Kwadratowa klinga noża umożliwia także wygodne przenoszenie pokrojonych składników jak na łopatce.
Shirogami Pro to kolekcja profesjonalnych noży kuchennych szlifowanych jednostronnie, którą firma Tojiro przygotowała specjalnie dla doświadczonych szefów kuchni oraz ekspertów. Nóż posiada klingę wykutą z wysokowęglowej stali Shirogami o wysokiej czystości, produkowanej z piasku żelazowego w oparciu o tradycyjną technologię pieców Tatara. Technika ta wymaga bardzo dokładnej kontroli temperatury – jedynie doświadczeni kowale potrafią jej prawidłowo używać. Ekstremalnie twardy rdzeń został dodatkowo okuty miękkim żelazem, dzięki któremu nóż łatwiej się myje i ostrzy.
Rękojeść wykonana jest z drewna magnolii, które cechuje się nie tylko atrakcyjnym wyglądem, ale także wysoką odpornością na wilgoć. Nóż zawdzięcza swój tradycyjny urok wykonaniu w regionie Niigata, gdzie rytuał kucia doskonale ostrych noży jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Nóż należy myć wyłącznie ręcznie, po umyciu wytrzeć do sucha. Ostrzyć wyłącznie na ostrzałce kamiennej, a drewnianą rączkę raz na jakiś czas przetrzeć olejem.
numer katalogowy | Tojiro F-919 |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 18 cm |
ostrze | |
twardość | 60 HRC |
szlif | jednostronny praworęczny |
materiał | stal Shirogami drewno magnoliowe |
259,00 – 559,00 zł