Nóż Soba, nazywany również Sobakiri, to bardzo charakterystyczny nóż do przygotowywania klusek soba i udon. Jego nietypowy kształt pozwala na równą dystrybucję siły na całą długość ostrza, co pomaga równo kroić kilka warstw ciasta w cienkie nitki. Proste ostrze sprzyja oddzielaniu makaronu podczas krojenia, ważne jest więc jego umiejętne ostrzenie – oznacza to, że nóż przeznaczony jest przede wszystkim dla profesjonalistów.
Nóż posiada klingę wykutą z wysokowęglowej stali Shirogami o wysokiej czystości, produkowanej z piasku żelazowego w oparciu o tradycyjną technologię pieców Tatara. Technika ta wymaga bardzo dokładnej kontroli temperatury – jedynie doświadczeni kowale potrafią jej prawidłowo używać. Ekstremalnie twardy rdzeń został dodatkowo okuty miękkim żelazem, dzięki któremu nóż łatwiej się myje i ostrzy.
Wykończenie noża na czarny mat nie tylko nadaje stali niepowtarzalny wygląd, ale także pomaga chronić stal węglową przed wchodzeniem w reakcje z żywnością. Nóż zawdzięcza swój tradycyjny urok wykonaniu w regionie Niigata, gdzie rytuał kucia doskonale ostrych noży jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Nóż należy myć wyłącznie ręcznie, po umyciu wytrzeć do sucha. Ostrzyć wyłącznie na ostrzałce kamiennej.
ostrze | |
---|---|
twardość | 60 HRC |
szlif | jednostronny praworęczny |
materiał | stal Shirogami drewno magnoliowe |
ostrzone jednostronnie
579,00 – 2649,00 zł
259,00 – 559,00 zł