Nóż Deba to tradycyjny japoński nóż do ryb. Chociaż jego głównym przeznaczeniem jest filetowanie ryb, jest to uniwersalny nóż do pracy z każdym rodzajem mięsa. Jego szeroka klinga umożliwia używanie go jako lekkiego, wszechstronnego tasaka, który odkroi na przykład niechciane części ryby razem z ościami.
Shirogami Pro to kolekcja profesjonalnych noży kuchennych szlifowanych jednostronnie, którą firma Tojiro przygotowała specjalnie dla doświadczonych szefów kuchni oraz ekspertów. Nóż posiada klingę wykutą z wysokowęglowej stali Shirogami o wysokiej czystości, produkowanej z piasku żelazowego w oparciu o tradycyjną technologię pieców Tatara. Technika ta wymaga bardzo dokładnej kontroli temperatury – jedynie doświadczeni kowale potrafią jej prawidłowo używać. Ekstremalnie twardy rdzeń został dodatkowo okuty miękkim żelazem, dzięki któremu nóż łatwiej się myje i ostrzy.
Rękojeść wykonana jest z drewna magnolii, które cechuje się nie tylko atrakcyjnym wyglądem, ale także wysoką odpornością na wilgoć. Nóż zawdzięcza swój tradycyjny urok wykonaniu w regionie Niigata, gdzie rytuał kucia doskonale ostrych noży jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Nóż należy myć wyłącznie ręcznie, po umyciu wytrzeć do sucha. Ostrzyć wyłącznie na ostrzałce kamiennej, a drewnianą rączkę raz na jakiś czas przetrzeć olejem.
numer katalogowy | Tojiro F-906 |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 27 cm |
ostrze | |
twardość | 60 HRC |
szlif | jednostronny praworęczny |
materiał | stal Shirogami drewno magnoliowe |