Kolekcja Shirogami japońskiej marki Tojiro składa się z bardzo ostrych profesjonalnych noży kuchennych dla doświadczonych szefów kuchni oraz ekspertów. Nóż posiada klingę wykutą ze specjalnej wysokowęglowej stali o wysokiej czystości, produkowanej w oparciu o tradycyjną technologię Tatara. Ekstremalnie twardy rdzeń został dodatkowo okuty miękkim żelazem, dzięki któremu nóż łatwiej się myje i ostrzy.
Tradycyjna metoda wykańczania noża na czarny mat nadaje klindze niepowtarzalny wygląd i pomaga chronić stal węglową przed wchodzeniem w reakcje z żywnością. Lekką rękojeść wykonano z odpornego na wilgoć drewna magnolii japońskiej ozdobionej japońskimi inskrypcjami.
Zamiast błyszczącej klingi mamy do czynienia z nieco surowym w wyglądzie ostrzem o nietypowej barwie. Shirogami to kolekcja noży o niepospolitym uroku. Zostały wykonane w regionie Fujitora i Niigata, gdzie rytuał kucia doskonale ostrych noży jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Nóż uniwersalny poradzi sobie z każdym kuchennym wyzwaniem.
Nóż należy myć wyłącznie ręcznie, po umyciu wytrzeć do sucha. Ostrzyć wyłącznie na ostrzałce kamiennej, a drewnianą rączkę raz na jakiś czas przetrzeć olejem.
numer katalogowy | Tojiro F-691 |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 12 cm |
ostrze | |
twardość | 60 HRC |
szlif | dwustronny symetryczny |
materiał | stal Shirogami drewno magnoliowe |
ostrzone jednostronnie
579,00 – 2649,00 zł
długość ostrza: 16,5 cm; polerowany
289,00 zł