Kolekcja Shirogami japońskiej marki Tojiro składa się z bardzo ostrych profesjonalnych noży kuchennych dla doświadczonych szefów kuchni oraz ekspertów. Nóż posiada klingę wykutą ze specjalnej wysokowęglowej stali o wysokiej czystości, produkowanej w oparciu o tradycyjną technologię Tatara. Ekstremalnie twardy rdzeń został dodatkowo okuty miękkim żelazem, dzięki któremu nóż łatwiej się myje i ostrzy.
Polerowanie klingi sprawia, że ma ona metaliczny połysk, co odróżnia nóż od innych elementów kolekcji Shirogami. Lekką rękojeść wykonano z odpornego na wilgoć drewna magnolii japońskiej ozdobionej japońskimi inskrypcjami. Shirogami to kolekcja noży o niepospolitym uroku. Zostały wykonane w regionie Fujitora i Niigata, gdzie rytuał kucia doskonale ostrych noży jest przekazywany z pokolenia na pokolenie.
Santoku to wszechstronny japoński nóż kuchenny, przeznaczony do krojenia mięsa, warzyw i ryb. Ma szerokie ostrze, którym można wygodnie zgarnąć pokrojone produkty do miski czy na patelnię. Jest duży i dzięki temu świetnie sprawdzi się przy krojeniu dużych produktów np. arbuza, dyni czy kapusty. Santoku to jeden z najwygodniejszych noży kuchennych, którym można kroić długo, bez zmęczenia dłoni.
Nóż należy myć wyłącznie ręcznie, po umyciu wytrzeć do sucha. Ostrzyć wyłącznie na ostrzałce kamiennej, a drewnianą rączkę raz na jakiś czas przetrzeć olejem.
numer katalogowy | Tojiro F-701A |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 16,5 cm |
ostrze | |
twardość | 60 HRC |
szlif | dwustronny symetryczny |
materiał | stal Shirogami drewno magnoliowe |
ostrzone jednostronnie
579,00 – 2649,00 zł
długość ostrza: 16,5 cm; polerowany
289,00 zł