Profesjonalne noże kuchenne Tojiro Shippu zadowolą nawet najbardziej wymagających użytkowników. Klingi o podwójnym szlifie wykonano z tzw. stali damasceńskiej – liczne warstwy stali nierdzewnej (37 lub 63) osłaniają wyjątkowo twardy rdzeń ze stali z domieszką kobaltu. Dębowe rękojeści w kształcie litery D zapewniają pewny i wygodny uchwyt. Są połączone z klingą za pomocą pierścienia z bawolego rogu, który skutecznie zapobiega wysuwaniu się stalowej części noża.
W wersji Shippu Black rękojeści są wykonane z hartowanego drewna kasztanowca, połączone z klingą pierścieniem z żywicy i dodatkowo zabezpieczone lakierem, co chroni je przed wilgocią i uszkodzeniami. Klingi zawdzięczają swój nietypowy wygląd procesowi oksydowania stali – czarna powłoka tlenkowa zwiększa odporność na korozję i przedłuża żywotność noża.