Wszechstronny nóż szefa kuchni sprawdzi się przy krojeniu warzyw, owoców, mięsa i ryb. Ostry czubek pozwala wykonywać nacięcia np. w filetach mięsnych czy rybnych, które przyspieszą wchłanianie marynaty. Klinga o lekko łukowatym kształcie ułatwia siekanie warzyw i ziół bez odrywania czubka od deski.
Kolekcję noży Nagomi Kuro wyróżniają klingi wykonane ze stali damasceńskiej, składające się z 33 warstw wysokowęglowej stali nierdzewnej z domieszką molibdenu i wanadu. Ostrza są dodatkowo okute warstwami stali SUS410 i SUS430 – dzięki temu narzędzia są wyjątkowo odporne korozję i łatwe w ostrzeniu. Młotkowana klinga zapobiega przywieraniu krojonych produktów, a nad jej wykończeniem czuwał sam mistrz rzemiosła.
Rękojeści wykonane są z wielowarstwowego czarnego drewna, dodatkowo wzmocniono je nasadą ze stali nierdzewnej. Ich kształt nawiązuje do tradycyjnych samurajskich mieczy.
numer katalogowy | Nagomi NK210CH |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 21 cm |
materiał | stal damasceńska stal SUS410 stal SUS430 drewno |
dowiedz się więcej | japońskie noże kuchenne |