Nóż jest ergonomiczny i sprawdzi się przy wszystkich zadaniach kuchennych. Pokroimy nim mięso, poszatkujemy warzywa i posiekamy zioła. Ostra, lekko skierowana w dół końcówka ułatwia wykonywanie także bardziej precyzyjnych zadań, jak oddzielanie mięsa od kości.
Ostrze noża wykonane jest ze stali R-2, czyli stali proszkowej o twardości około 62-63 HRC w skali Rockwella. Stal proszkowa powstaje poprzez poddanie metalowego pyłu wysokiemu ciśnieniu bez potrzeby przetapiania, dzięki czemu do składu stali nie dostają się żadne niepożądane elementy z zewnątrz. Wytworzenie noża z drobnego proszku sprawia także, że bardzo dobrze poddaje się on ostrzeniu.
Oprócz funkcjonalności nóż cechuje także unikalny, przyciągający wzrok wygląd. Klinga wykuwana z 61 warstw stali pokryta jest gęstym, głębokim wzorem charakterystycznym dla metali dziwerowanych, a dzieła dopełnia zdobiąca ją rękojeść wykonana z palisandru, zwanego też drewnem różanym.
To dzieło sztuki użytkowej wykonane zostało przez Mistrza Takeshi Saji, jednego z najsłynniejszych reprezentantów Takefu – japońskiego miasta kowali. Po dekadach wyrobu ostrzy Mistrz Saji opracował własne, unikalne techniki kowalskie, które wykorzystał do stworzenia tego noża o najwyższej jakości – docenią go zarówno profesjonaliści jak i domowi pasjonaci gotowania.
numer katalogowy | Takeshi Saji H-R2D-CH-210RW |
---|
wymiary | |
---|---|
długość ostrza | 21 cm |
materiał | stal R-2 palisander |