FIDE.PL

Menu

Szukaj

Takeshi Saji - ręcznie kute noże kuchenne

Mistrz Takeshi Saji reprezentuje trzecie pokolenie japońskiej rodziny kowali zajmujących się wyrobem noży. Mając ponad 50 lat doświadczenia w tej dziedzinie, wytwarza ostrza z najwyższej jakości stali według wynalezionych przez siebie technik. Wszystkie noże są kute ręcznie, unikalne i niezwykle wytrzymałe.

Mistrz Saji jest jednym z najsławniejszych obecnie reprezentantów Takefu – japońskiego miasta kowali. Około 700 lat temu, kiedy zatrzymał się tam Kuniyasu Chizuru – wytwórca mieczy szukający najlepszej wody do hartowania stali – rozpoczęła się bogata historia miasteczka jako centrum kowalstwa. Wiele lat później urodził się tam Takeshi Saji, który w wieku 18 lat podjął naukę wyrobu ostrzy u swojego ojca, a 12 lat później dorównał swojemu mistrzowi.

Do produkcji noży Mistrz Saji wykorzystuje dwa rodzaje stali wynalezione w Takefu – wysokowęglową VG-10 oraz proszkową R-2, wytwarzaną poprzez sprasowanie metalowego pyłu bez topienia go. Oba typy stali cechują się wysokim współczynnikiem twardości w skali Rockwella, co w połączeniu z wieloletnim doświadczeniem sprawia, że noże Mistrza Saji to najwyższa jakość, jakiej mógłby wymagać profesjonalny kucharz.



strona mobilnastrona klasyczna


Anuluj