Ważnym elementem akcesoriów w japońskich kuchniach jest nie tylko funkcjonalność, ale i estetyka. Tradycję te widać w inspirowanych samurajskimi mieczami nożach marki Miyabi. Japońskie noże z kolekcji 5000FCD cechują się nie tylko dopracowaniem do ostatniego szczegółu pod kątem ostrości i wyważenia, ale także zachwycającym wyglądem.
Noże wyposażone są w rdzeń z proszkowej stali FC61 osadzony w 48 warstwach stali damasceńskiej. Ostrze szlifowane jest metodą Honbazuke, w której wykorzystywane są dwa koła szlifierskie – pionowe i poziome. Japoński profil ostrzy, charakterystyczne wzory stali damasceńskiej i egzotyczne drewno rękojeści czynią noże z kolekcji 5000FCD prawdziwie zjawiskowymi.
Noże objęte są gwarancją wieczystej ostrości Zwilling. Oznacza to, że przez cały okres trwania gwarancji mogą być raz w roku wysyłane na bezpłatne profesjonalne ostrzenie.